25.11.2012

Tervalepän silmun sininen

Löysin lempivärini: tervalepän silmun sininen! Miten olen onnistunut ohittamaan tämän kauneuden yli 50 vuotta! Eikä kukaan/mikään lähde kerro, että tervalepän silmut, ainakin näin marraskuussa, ovat siniset!


Todisteita kuvina, mutta ihan en sanut napattua lepän siniverisyyden kaikkia sävyjä:








Onko tervalepän silmun sininen Peksalan Wanhan koulun  pielilautojen uusi väri?

Koulrakennus odottaa maalausta. 
Tumma väri kielii autotallin ovesta, jonka olen vaihtanut ikkunaan.  Seinässä omatekoinen punamulta-öljymaali, maalatrtu toistakymmentä vuotta sitten. Museoviraston mielestä - ja olen ihan samaa mieltä - rakennusta ei maalata enää punamullalla. Kulmassa näkyy maalikokeiluja. Tosiaan - ehkä valkoiset nurkkalaudat tertvealepän silmun sinisiksi? Alunperin ne ovat olleet vihreät.

Leppä on vanha itämerensuomalainen sana ja tarkoittaa verta. Lepän puuaines kolhiintuessaan värjäytyy punaiseksi.  Leppärouskut ovat saaneet myös värin mukaan nimensä: leppärouskujen maitiaisneste on vaalean punaista.

24.11.2012

Marras

Maa martona makaa. Se on marraskuu. Vallitsevina väreinä harmaan ja mustan eri sävyt.

Kuivurin kylki. Mustaksi maalattu entinen jenkkikaappi.

Marras on kuoleman enne. Indoeurooppalaisen kieliperheen peruja olevan kantasanan muoto on martas, josta se on kulkeutunut myös latinalaisiin kieliin, esim. ranskan kielen mort, kuollut ja englannin mortal, kuolevainen. Ehkä romanit, Intiasta vaeltaneet mustalaiset, ovat tuoneet Pohjolan perukoille tiedon martaista, kuoleman enteistä. Marras voi olla kuusen tekemä tavallista runsaampi käpysato tai kalastajan erityisen suuri kalasaalis. Marras on liian suuri onni yhdelle kannettavaksi.

Martaat ovat myös kuolevien sieluja tai kuolevaisia, pian kuolevia. Marraskesi suojaa, kunnes se kuoriutuu, riisuu paljaaksi, puhdistaa. Verenkierto hidastuu.
Peurojen kruunujen ruusuke sulkeutuu. Verenkierto sarvista tyrehtyy. Sarvet kylmenevät ja peurat pudottavat sarvensa.

Alkaa pesäaika ja kehruukuu (hjul > jul). Kehrääminen on hiljaista, ajanpyörän leppoisaa hurinaa. Kirveet on isketty kantoon, sahat saarnikoukkuun, terät työnnetty nahkaisiin tuppiin, kaikki hyvissä ajoin ennen martaita.

Aurinkopeura vaeltaa sarvettomana metsässä, välillä puiden väleistä pilkahtaen. Aurinkopeura  asettuu pesään talvipäivän seisauksena, josta alkaa kolmen vuorokauden pituinen pesäpäivä, jolloin päivä ei enää aamusta lyhene, eikä vielä pitene.



Auringonkehrääjälle marraskuu on ollut hiljaista harmaata. Aurinko on pysytellyt tiiviisti pilviverhon takana.

Marraskuussa Maailmanpankin julkaisema uusi ilmaston lämpenemisen ennuste on + 4C vuosisadan loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa suuria muutoksia: merenpinta nousee, lajien sukupuuttoaallot kiihtyvät, ruokakriisit pahenevat, ilmastopakolaisuus lisääntyy, talousjärjestelmä sortuu - onko luvassa kaaosta ja selviytymiskamppailua lapsillemme? Kyllä, jos ei kyetä toteuttamaan rajuja päästövähennyksiä sekä jatkuvaan kasvuun perustuvan talousjärjestelmän hallittua alasajoa.


9.11.2012

Vallihauta

"Jee, vallihauta", hihkui nuorimmainen. Vallihautaa ei riitä ympäri taloa, sillä talo on kallion päällä. Nyt siirretään aikanaan pohjoisseinustalle kasattuja maamassoja pois toiselle puolen pihaa. Ja toivotaan, että talon hiljainen vaellus kohti etelää loppuu.



Tuuletusaukkoa peittää kivi.
Alta löytyi kuin löytyikin vanha salaoja, joka on aikanaan katkaistu vesijohtojen asennuksen yhteydessä. 
Hankalin kulma saada vesi juoksemaan talosta poispäin.  Joudumme kajoamaan kallioon.

8.11.2012

Hautautunut kivijalka

Jos nyt ostaisin vanhan talon...
yrittäisin kuvitella maiseman ja olosuhteet talon ympärillä sen rakentamisen aikaan: ympäröivä puusto, maaperän muoto. Ongelmat ovat mitä todennäköisemmin muutosten aiheuttamia. Kivijalkaa on tuskin kaivettu maan sisään. Nyt odotamme kaivinkonetta. Alkaa pihapiirin myllerrys.
Koulurakennuksen pohjoisseinustan kivijalka on jäänyt maan alle. Hulevedet valuvat suoraan talon alle. Talo on  kallion päällä, mutta osittain kivijalka lepää ilmeisesti maan varassa, koska talo on liikkunut. Talon liike on aiheuttanut ylimmän tippalistan vääntymisen sisäänpäin ja eteläseinustan hirsien lahovaurion. 
Roudalla on voimaa.
Poikittainen kivi paljastaa tuuletusluukun paikan. 
Tuuletusluukku on ummessa. Talossa on kuitenkin ollut riittävästi tuuletusaukkoja, joten alapohja on hyvässä kunnossa. Ongelmana on talon liikkuminen.
Koulu lopetti toimintansa jo v. 1958. Sen jälkeen rakennuksessa on toiminut mm. puuseppä. Pohjoisseinustalle oli tehty auton mentävä aukko ja kivijalkaa vasten ajettu useita kuormia maata. Ostettuamme koulun poistimme maan joka ulottui puurakenteisiin, mutta emme silloin ymmärtäneet kaivaa koko kivijalkaa esiin.
Rännit on uusittava.  Joka nurkassa riittää kunnostettavaa...