8.4.2013

Luminen yllätys, vaan ei yllätys.

Laulujoutsenet kyyhöttivät jäällä lumikerroksen alla, päät tiukasti taivutettuina siipien alle, eilen illalla palatessamme kotiin. Osa parvesta oli paikoillaan vielä tänä aamunakin. Muita muuttolintujen parvia ei ole juuri näkynyt lossiväylällä.

Lumi on ollut maassa pian puoli vuotta. Uutta lunta santoi vanhojen päälle ja myös keräimet peittyivät lumeen. Uusi lumi on vanhan surma, vielä ei surmaa näy, mutta keräinten pinnasta lumi suli nopeasti.  Lämpöä kehrääntyy sisään, vaikka taivaalla seilaavat raskaat pilvet. Sunnuntaisaunan jäljiltä varaajan vesi oli aamulla jäähtynyt lähes 40 asteeseen. Aamu-puuroa keittämällä ja päiväkahvitulilla akkuvesi nousee yli 50 asteeseen. Aurinkokeräimet + vesikiertohella (tai keskuslämmitysliesi) on kyllä lämpimästi suositeltava yhdistelmä!



Matot saivat lumipesun, samoin lasten solmima kuutti:


5.4.2013

Laulujoutsenia ja kilowatteja

Tästä ei kevät enää parane! Aurinkoa ja yöpakkasia. Käärmehaukat saapuneet takaisin kotimetsään, laulujoutsenperhe lossirantaan. Aurinkokeräin kehrää lämpöä mökkiin aamukymmenestä iltapäivän puoli kolmeen. 


Laskin pitkästä aikaa auringonkehruun tuottoa oikein laskukaavalla:


Akkuvaraajassa on yläosa ja alaosa, ja aurinkokeräimen pumpun mittari antaa molemmista lukemat:


Saalinlaskentaa:

Yläosan 400 litraa x +14C = 23520 kj
Alaosan 600 litraa x + 21C =  529200 kj

Kilojouleet saat muunnettua kilowattitunneiksi kWh muuntimella.

Päivän saalis: 21,2 kWh






1.4.2013

Värileikkiä

Peksalan kolun uuden maalin lähtökohdaksi on valikoitunut Perinnerakentamisen keskus Antiikkiverstaan vihreä umbra. Alunperin koulu on maalattu harmahtavalla tai kittivalkoisella ja vuorilaudat maavihreällä tai ns jugendin vihreällä. Ikkunapokat ovat olleet myös vihreät. Koulu on rakennettu 1904-1905 ja on ollut jonkin aikaa hirsipinnalla, ilman laudoitusta, koska hirret on maalattu keltamullalla.

Kelon harmaata, männynhavunvihreää ja männynrungon oranssia:

Liian vaalea?


Liian tumma?
Liian Vihreä?
Talvi 2013 ja 80-luvulla tehty virhe: punamulta-oljymaali, jonka pigmentti petti muutaman vuoden jälkeen.  
1987