7.1.2013

Härkää sarvista -ajat käsillä

Loppiaisesta alkaa härkäviikot, pelkkää nuukuutta ja arkea kevään pääsiäiseen saakka.
Talvennavan aikaan, karhun päivänä 14.1. , karhu kääntää kylkeä todetakseen: talvi puolessa ja nälkä suolessa. Omavaraistaloudessa viimeiset vihannekset ja juurekset on syöty, nahistuneista juureksista imeltämällä loihditut makoisat laatikot kaavittu ja nuoltu, ja siirrytty muonituksessa kuivavarastojen -ja pakasteiden varaan.

Härkäpapua sarvista ja pavut ikkunalle itämään - kuva viime talvelta, jolloin laitoin pavut itämään helmikuussa. Nyt odotan talvennavan yli.


Tammikuu, talven tamminen tappi, on kuukausi jolloin aurinkokeräimen pummpu ei juuri pyörähdä. Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran sellainen ihme tapahtu viime tammikuussa.

Joulukuussa kertyneet lumikinokset sulivat solisten jäätyäkseen mataliksi hangiksi ja jäisiksi pihapoluiksi. Katolta tulivat lumet alas rytisten.

Maisema näyttää alastomalta. Kaadoimme kaksi koivua takapihalta kasvimaan tieltä polttopuiksi.  Puut sijaitsivat hevostarhassa ja olivat siksi vahingoittuneet, joten kaatopäätökseen vaikutti myös varautuminen pohjoisen puolelta puhaltaviin myrskytuuliin. Olemme istuttaneet uusia taimia suojapuiksi, koivuja, mäntyjä ja kuusia.

Joulukuun lopulla näytti takapihalla tältä:
Ilmalämpöpumppu  puhaltaa nyt neljättä talvea puulämmittäjän lisäapuna. Hyvin on toiminut, vaikka alkuun myönnän epäilleeni moisen vekottimen hyötyjä. Ei ole tarvinnut huoltoa. Kesäisin emme käytä pumppua viilentämiseen, ja käynnistämme sen yleensä vasta yöpakkasilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti