19.11.2013

Kansainvälinen huusi-päivä


Useammalla kännykkä kuin käymälä!

Usealla on sisävessa, mutta veikkaan, että vielä useammalla maailmassa on ulkohuusi, koska se on ratkaisuna helpompi ja raikkaampi - tai näin ajattelin ennen! Mutta nyt haaveilen sisävessasta. Vanha ruuviväännin-kompostivessa on palvellut hyvin kymmenen vuotta, mutta nyt rakenteet ruuvin ympäriltä ovat alkaneet lahoamaan. Ennen ruuvihuusia käytimme koulun vanhaa ulkovessaa, jossa istuimet olivat korkealla. Istuimen reikää vaihdettiin ulostevuoren huipun erottuessa aukosta. Vuori sai jäädä niille sijoilleen alku-kompostoitumaan. Toimi sekin. Liiketunnistimilla toimivat valot sekä lämmin styrox-istuin tekivät vessareissuista luxusta. Lapset eivät ainakaan valittaneet. Paitsi silloin, kun Halikon kunta mietti 80-90-lukujen taitteessa lapsille ulkonaliikkumiskieltoa klo 22 jälkeen (huh, mikä idea..). Asiasta kysyttiin vanhempien mielipidettä, johon vanhin poikani totesi "äiti, ei me voida suostua, meillä on ulkovessa!".

Entinen huusirakennus lokakuussa 2013
Koulun huusi-rakennus lokakuussa 1986
Jatkan huussivallankumouksen tiellä.  Edelleenkään vaihtoehtoihin ei kuulu vesivessa. Ulostaminen puhtaaseen veteen on yksi ihmiskunnan hulluuksia, josta olisi jo Tsingis Khanin aikana saanut maksaa hengellään.

Kuivakäymälä hakee vanhasta koulurakennuksesta edelleen paikkaansa - paikkaratkaisu ei ole helppo. Vinttiin vievän portaikon alla on pumppuhuone, jossa olisi tilaa myös huusille. Tila on kuitenkin lähes keskellä taloa. Seuraava suunnitelma oli sijoittaa ekohuusi ulkoeteiseen: ei, huusin valloittama tila pilaisi valoisan kuistin kauniine ikkunoineen. Ulkoseinän viereen rakennettu vessapömpeli olisi esteettinen uhraus joka huoneessa, joten huusisuunnitelma on palautunut rappusten alle. Talossa on korkea kivijalka, joten kuivakäymälän makkien tyhjentäminen on mahdollista periaatteessa myös keskeltä rakennusta.

Kuivakäymälää suunnitellaan kolmen tai neljän makin karuselliksi, josta astiat saa vetämällä ulos (pyörillä/kiskoilla?) tyhjennettävksi. Virtsa johdetaan omaan säiliöön. Eiköhän sitä jo ensi vuonna nautita sisävessasta!

Ruuvihuusi

Kuivakäymälän ansiosta jätevesien käsittely säilyy kevyenä. Meillä on käytössä rosterinen Willa-harmaavesipuhdistin. Toimii talvellakin hyvin eristettynä ilman sähkövastuksia. Ainoa miinuspuoli on suodatin-purupussin vaihto: purupussi ei kestä nostamista repeytymättä, joten märkä biomassa täytyy kauhoa tynnyristä ulos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti