22.3.2018

Rännejä, toiveita ja 4000 tiiltä

Tänään
Vanhan talon kunnostajalla on kaikenlaisia toiveita, joista kunnostaja itsekään ei aina ole ihan varma. Tunteet ja intuitio ohjaavat ajattelua. Toki kaikenlaista on tullut opiskeltua vanhojen talojen rakenteista ja sielunelämästä. Onhan tässä jo asuttu yli 30 vuotta...

Kattoremppa, joka on viittä vaille valmis, on ollut iso henkinen (sekä taloudellinen) ponnistus. Työmaan omavalvonta on stressaavaa. Ystävä ja restauroinnin ammattilainen kiteytti ongelman: "Kaiken kaikkiaan omavalvonta on restauroinnissa vaikeaa, kun on rajankäyntiä hyvän työn ja hyvän mielen välillä." Naulan kantaan! Suosittelen kaikille valvojan palkkaamista jos on vähänkään isompi urakka. Rakennusmestarit kunniaan. Isäni oli rakennusmestari.

Toiveita matkalta (matkaksi näin isoa projektia voi kutsua):

- Toivon, ettei kattoa suoristeta liikaa, niinku vatupassiin. Talo kun on hieman liikkunut kalliota alas.
(pieni hiljaisuus)
- Ok. No juu, olishan se aika hullun näköistä, jos talo on vino ja katon harja ihan suorassa. Koitetaan suoristaa ainakin sitä notkoa pois.
- Joo, notko täytyy saada pois ja montut. Eikä talo kauheen vino olekaan.
- Joo ei. Painanteet suoristetaan langan avulla, niin että saadaan tiilet kunnolla paikoilleen.

- Toivon, että rännit ja kourut olisivat pinnoittamattomat.
- ... mutta pinnoitettu kestää paljon pitempään.
- Mutta ne vain eivät sovi yhteen kokonaisuuden kanssa.
- Pinnoitus voi olla sinkkipellin värinen.
- Ei se ole sama. Se täytyy olla peltinen, niinku aito materiaali.
- No entä kattotikkaat? Pitääkö nekin olla maalaamattomat?
- Ei kun kattoturvatuotteet saavat olla maalattuja. Ja tikapuut. Ne ovat eri. Ovat tavallaan irrallisia osia, nykyaikaista huoltoturvallisuutta.

Alunperin urakoitsija ehdotti peltisepän tekemiä piipunpeltejä sekä rännien keruusuppiloita ja syöksytorvien mutkia. Siksi osasin myös haluta, että kaikki muut sadevesijärjestelmän osat sopivat yksiin peltisepän käsitöinä tekemiin osiin. Kaikki järjestyi lopulta toiveiden mukaan. (Peltisepäntyöt peltiseppä J.Pohjaluoto, syöksyputket Virte ja kourut Lindab)
On hyvä, että remontin tilaaja joutuu punnitsemaan ja tarkastelemaan omia toiveitaan ja mielipiteitään eri suunnilta. Näin vältytään hätäisiltä ratkaisuilta. Valinnanvaraa kun on lähes joka vaiheessa.

- Saako muuten katon jiirit olla alkuperäistä leveämmät?
- Juu, täytyyhän ne olla hieman leveämmät, jotta roskat eivät jää sinne tukkeeksi. Se vanha jiiri kait oli vain jotain 15 senttiä - ja aina tukossa...

Niin, se "hieman". Eteisen ja talon liittymäkohdan jiiristä tuli mielestäni liian leveä. Illalla en saanut unta mokoman ruman peltikourun takia: se näyttää ihan railolta tai kanjonilta. Kuin talon kaunis tiilikatto olisi katkaistu! Etsin yön tunteina netistä kaikki mahdolliset kattokuvat, joissa oli Braasin granat-tiiliä. Savitiilikattojen referenssikuvat olivat lähes kaikki lintuperspektiivistä ja kaupungeista, joissa savitiilikattopintaa oli paljon. Jiirit olivat leveitä, samanlaisia kuin koulun katolle tehty jiiri. Jiirit rytmittivät kattotiilimerta. Ei paha.

Aamulla kiipesin katolle. Halusin nähdä. Olipa kaunista! Jos oli ympäröivä maisema kaunis, niin oli tiilikattokin: todella upea!
Jiirin leveyteen on ollut tottuminen.
(en uskaltanut ottaa kameraa katolle)
Kattoperpektiivistä jiiri näyttää paremmalta. Tiilet on sahattu  jiiripellin kulmaa vasten. Tosin pihan puoleinen jiiri on hieman epäsymmetrinen. Arvelin, että syy olisi ollut talon siirtymä. En ensimmäisenä halunnut ajatella virhettä tai huolimattomuutta. Urakoitsija tosin sanoi, että pojilla on tainnut tulla pieni tiilien jakovirhe. Huokaisin.

Rauhoituin. Annan rotkon olla. Se on talon vieressä tuulessa huojuvien mäntyjen neulasia varten. Ei mene jiiri tukkoon, hyvä. Pian tulee kesä ja koivun oksat kurottautuvat peittämään talon kulman. Säästyi näin koivu kaatotuomiolta.

 Katolle lähes 4000 kpl käsin ladottua savitiiltä


Ruoteet
290m2 eli lähes 4000 kpl käsin katolle ladottua savitiiltä!
Kattoremontti on nyt muuten valmis, paitsi päätyjen tuuli- ja otsalaudat ovat vaiheessa. Niissä on vielä haastetta.

Kaksi ikkunalasia on mennyt rikki purkutöiden aikana, mutta se on pientä. Ikkunaruutuja kun on yli 120.  Jätettä kertyi monta lavallista. Tässä olisi parantamisen varaa. Toivottavasti jätteet päätyvät kierrätykseen tai edes lajitteluun vastaanottajan päässä. Lavalle päätyi myös paljon hyvää käyttökelpoista materiaalia, jota oli hankittu liikaa.

Koulun vanhat sinkkipeltiset rännit jäivät mäelle. Kourut pääsevät entisen koulukeittolarakennuksen "rumien" rännien tilalle. Koulun rännit ovat sisäpuolelta hieman ruosteessa, mutta pelti on vielä paksua. Oikealla kallistuksella kestävät vielä pitkään. Syöksytorvet sensijaan olivat ruostuneet puhki. Ovat olleet sammalista ja neulasista tukkeessa ja siksi päässeet ruostumisen alkuun.

Kattoparoni, nuori itsenäistä uraa aloittava urakoitsija, keskusteleva ja asiakastaan kuunteleva. Alunperin tarjous oli laadittu niin hyvin (verrattuna muihin), että se auttoi myös minua kattoremontin tilaajaa ymmärtämään monia projektin yksityiskohtia, joita en ollut tullut ajatelleeksikaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti