17.2.2011

Helmiä hangella - Lämpösäteitä varaajaan

Pumppu pyörähti käyntiin  jo ennen puolta päivää ja keräinten lämpötila kohosi 47 asteeseen. Pumppu käynnistyy keräinten lämpötilan ylittäessä vesivaraajan alaosan lämpötilan.  Alaosan lämpötila oli aamulla 31 astetta. ja nyt tätä kirjoittaessani 35 astetta. Aamulla pakkasta oli -25 astetta ja keräinten lämpötila -14 astetta.Aurinko on täysin aliarvostettu lämmönlähde! Aurinkokeräimet tulisi integroida kaikki uusiin rakennushankkeisiin.

Aurinkoinen taideteko
Jos olisin ollut prosenttitaiteilijana kotikaupunkini Salon uuden kaupungintalon rakennusprojektissa, kaupungintalon katolla kimmeltäisi auringonkehruurukki  - aurinkokeräimet. Sen sijaan että kaupunginvaltuusto päättikin jäädyttää prosenttitaideperiaatteen, joka on jatkunut keskeytyksettä Salossa jo lähes 40 vuotta, olisi prosenttitaiteena voitu toteuttaa taideTEKO. Pönöttävien pronssipatsaiden aika on osin ohi.  Taide ja prosenttitaide voi olla teko, joka innovatiivisella tavalla yhdistää rakennuksen ympäristöönsä, ollen samalla esteettinen, eettinen ja ekologinen taideteos. Taideteos voi kasvaa, puhdistaa, tuottaa energiaa, lämmittää, ohjata hulevesiä, kerätä lämpöä, lintuja, perhosia, olla osa elävää ympäristöä, huolenpitoa ja ekologista rakennuskulttuuria.

Salon kaupungin ensimmäinen (toivottavasti ei viimeinen!?) kunnallistekninen prosenttitaideteos on Veden taika, jonka toteutuksen prosentti-raha otettiin jätevedenpuhdistamon laajennushankkeesta, uuden typenpoistajan rakennuskustannuksista - kas tässä Vedentaika blogi.

Veden taika on on paitsi ympäristötaideteko, myös biopuhdistamo ja lintujen pesimäsaari. tavoitteenamme on saada teoksen sähköt pyörimään tuuliturbiinilla. Sähköä tarvitsevat talvinen ilmastuslaite (hapetin) ja kesäinen usvalaite. Haluaisimme myös tuuliturbiinin kytkeä verkkoon invertterillä ja mittalaitteistolla, josta yleisö voisi käydä lukemassa kilowatteina aurinkotuulen muuntumista sähköksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti