13.6.2011

Pikkukesän kehruut

Unikko (Papaver orientale) ja auringonkehrääjä hämähäkki

Auringokehruu tuotti lämpöä sisuksiin ja sydämeen koko toukokuun ja läpimistä vesistä ei ollut puutetta. Viritin kahteen otteeseen tulet vesikiertoiseen puuhellaan enemmän mukavuussyistä kuin veden lämmityksen takia. Saunan lattiassa kiertää + 30 asteinen vesi. Taimet pääsivät saunan lauteilla hyvään kasvuvauhtiin. Saunan lattialla myös idätän, kuivaan yrttejä sekä kaupasta saatua "hukkaleipää" hevoselle. Kaikki aurinkolämmöllä.

Kesäkuu
Pikkukesä alkaa kun viljan jyvät ja pavut ovat maassa. Isokesä alkaa puolestaan kesäpäivänseisauksen jälkeen. Alunperin kesä-sana on työperäinen, kuten myös huhti, touko, heinä ja elo. Kesä tarkoittaa kesantoa ja kesannon ajoa eli kesannon kyntöä ja kylvöä. Joissain lähteissä ajanjaksoa on kutsuttu myös kyntökuuksi. Suvi sen sijaan on lämpimään ajanjaksoon viittaava sana. Viimeistään kesäkuussa auringonkehrääjä "unohtaa" kehruun tarkkailun, sillä vedet lämpenevät pilviselläkin säällä.

Pikkukesän helteet päättyivät tänään odotettuun sateeseen. Lämpömittari viipyi useina päivinä +30 asteen paremmalla puolella. Aurinkokeräimissä vedet olivat lähellä kiehumispistettä ja tuhannen litran vesivaraajassa vedet lämpenivät yli +80 asteeseen.  Kierrätin kuumia vesiä mm. laskemalla vedet tulikuumina likaisten astioiden päälle. Vesien jäähdyttyä astioiden pesu sujuu ilman tiskiainetta. Pesin lakanpyykkiä johtamalla kuumaa vettä suoraan pesukoneen rumpuun ja värjäsin villoja aurinkolämpimillä vesillä. Tosin pari päivää sitten porakaivon pumppu laukesi päältä pois merkiksi veden vähyydestä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana pohjavedet ovat pysytelleet aikaisempaa alempana. Porakaivomme syvyys on 70 metriä. Lähdekaivo, joka aikaisemmin riitti hyvinkin tarpeisiimme on kuivunut lähes joka kesä 2000-luvulle tultaessa. En voi siis tarjota aurinkolämpimiä suihkuja retkeilijöille vaikka mieleni tekisi!


Aurinkokeräimet ovat olleet kellertävän harmaan tomun peitossa. Tai ei se ole tomua vaan männyn siitepölyä. Aikaisemmin riensin katolle suihkuttamaan siitepölyt pois "aurinkoenergian tieltä". Nyt ymmärrän että siitä ei ole mitään hyötyä, pikemminkin päinvastoin: siitepöly toimii ylikuumenemisen estäjänä.

Suomessakin voitaisiin kaikki jäähdytysenergia hoitaa aurinkoenergialla! Kyllä auringonkehrääjälle tekee pahaa tämä "hukkaenergian" paljous tai sen hyödyntämisen vaikeus. Toki kaikki kasvaa, puutarha kukoistaa ja villlivihannekset kuivuvat ritilöillä, mutta... Juuri sain postia Saksasta tyttäreltäni: kuvia ystävänsä kotoa jossa aurinkokeräimet tuottavat sähköä myös verkkoon ja siitä maksetaan.

Sade on pessyt keräimet. Näyttää olevan edessä pitempi viileä jakso, katsotaan miten pärjätään! Ei tarvitse paljoakaan auringon paistaa kun keräimen pumppu pyörähtää käyntiin.
Tätä kirjoittaessani sade lakkasi ja aurinko pilkistää: keräinten lämpötila 49 astetta ja pumppu kehrää vettä varaajan ala-osaan rauhalliseen tahtiin (P 30). Kello on 16.30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti