21.9.2012

Kehrääjä


Pieni kehrääjä löytyi viikko sitten kohmeisena veneen kokalta.  Lintu on saanut nimensä siitä, että sen öinen soidinääni muistuttaa rukilla kehräämisen ääntä. Kehrääjät ovat muuttomatkalla aurinkoon, Saharan poikki Itä-Afrikkaan. Tämän kehrääjän matka päättyi  aivan alkutaipaleella, Halikonlahdelle. Mikä lie sen hyydyttänyt: äkillinen yökylmyys, yöperhosten vähyys, vaiko onnettomuus.  Kehrääjät kuuluvat horrostajiin ja ruuan ollessa vähissä ne kykenevät laskemaan ruumiin lämpötilansa alas ja näin säästämään energiaa.

Kehrääjä, translation: The spinner  (Caprimulgus europaeus)
Kehrääjä ei rakenna varsinaista pesää, vaan pesii maassa hyvän suojavärityksensä ja -naamion turvin. Edestä päin kehrääjä muistuttaa toista kehrääjää: kissaa. Nokka on niin pienen pieni, ettei otusta heti linnuksi tunnista, mutta linnun aukaistaessa nokkansa paljastuu suuri suu, jonne mahtuu yöperhonen siivet levällään.

Syksyllä vanhassa hirsitalossa asuva auringonkehrääjä horrostaa myös ja totuttelee alhaisempiin sisälämpötiloihin. Vielä ei oikein raaski lämmittää uuneja. Tänään aurinko lämmitti keräimiä ja varaajan vedet, Ei tarvinnut tuikata tulta vesikiertohellan alle.

Vara-lossivaijeri valmiina. Talvi tulee.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti