30.9.2012

Syksyinen värikartta


Peksalan vanha koulu odottaa uutta maalipintaa ja samalla uutta väriä. Koulu on maalattu 80-luvun lopulla Tikkurilan öljymaalilla "punamullan punainen". Maaliin lisättiin vernissa erikseen. Maalin pigmentti petti muutaman vuoden jälkeen ja koulu on sittemmin ollut lähinnä marjapuuron värinen. Museoviraston (koulu on siis maakuntakaavassa suojeltu) mukaan punaista öljymaalia ei ole perinteisesti ollutkaan, joten haemme uutta väriä. En uskalla maalata koulua alkuperäiseen värisävyynsä, vaalean harmaaseen, koska pelkään vanhan punaisen värin nousevan pintaan ajan kanssa. On talvi aikaa miettiä väriä.Koulun vanhan keittolan katolan katolla aurinkokeräimet saavat osansa syksyn värityksestä. 

Oven yläpuolinen ikkuna on korjattu aikanaan uudella lasilla, lukuunottamatta ylimpiä keskimmäistä ja oikean puoleista lasia, joissa puhallettu lasi muuttaa maisemaa maalaukseksi 

Vanhan veistoluokan ikkuna on edelleen puhallettua lasia, paitsi alin keskimmäinen ruutu. 

Kokeilin eri sävyjä sekoittamalla Gysingen rautaoksidin keltaista ja rautaoksidin punaista öljymaalia.
Koulu näyttää häkellyttävän komealta harmaan valkoisessa maalissa ja vihreissä vuorilaudoissa. Tosin valkoinen ei ole minun värini, vaan vanhan koulun väri. Museoviraston asiantuntija lupasi, koska koulu on taiteilijan koti, värivalinnassa "saa irroitella". Entä vuorilistojen väri? Valkoinen on onneton valinta, koska se ei tule pysymään valkoisena. Harmaa vaiko vihreä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti