8.11.2012

Hautautunut kivijalka

Jos nyt ostaisin vanhan talon...
yrittäisin kuvitella maiseman ja olosuhteet talon ympärillä sen rakentamisen aikaan: ympäröivä puusto, maaperän muoto. Ongelmat ovat mitä todennäköisemmin muutosten aiheuttamia. Kivijalkaa on tuskin kaivettu maan sisään. Nyt odotamme kaivinkonetta. Alkaa pihapiirin myllerrys.
Koulurakennuksen pohjoisseinustan kivijalka on jäänyt maan alle. Hulevedet valuvat suoraan talon alle. Talo on  kallion päällä, mutta osittain kivijalka lepää ilmeisesti maan varassa, koska talo on liikkunut. Talon liike on aiheuttanut ylimmän tippalistan vääntymisen sisäänpäin ja eteläseinustan hirsien lahovaurion. 
Roudalla on voimaa.
Poikittainen kivi paljastaa tuuletusluukun paikan. 
Tuuletusluukku on ummessa. Talossa on kuitenkin ollut riittävästi tuuletusaukkoja, joten alapohja on hyvässä kunnossa. Ongelmana on talon liikkuminen.
Koulu lopetti toimintansa jo v. 1958. Sen jälkeen rakennuksessa on toiminut mm. puuseppä. Pohjoisseinustalle oli tehty auton mentävä aukko ja kivijalkaa vasten ajettu useita kuormia maata. Ostettuamme koulun poistimme maan joka ulottui puurakenteisiin, mutta emme silloin ymmärtäneet kaivaa koko kivijalkaa esiin.
Rännit on uusittava.  Joka nurkassa riittää kunnostettavaa... 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti