24.11.2012

Marras

Maa martona makaa. Se on marraskuu. Vallitsevina väreinä harmaan ja mustan eri sävyt.

Kuivurin kylki. Mustaksi maalattu entinen jenkkikaappi.

Marras on kuoleman enne. Indoeurooppalaisen kieliperheen peruja olevan kantasanan muoto on martas, josta se on kulkeutunut myös latinalaisiin kieliin, esim. ranskan kielen mort, kuollut ja englannin mortal, kuolevainen. Ehkä romanit, Intiasta vaeltaneet mustalaiset, ovat tuoneet Pohjolan perukoille tiedon martaista, kuoleman enteistä. Marras voi olla kuusen tekemä tavallista runsaampi käpysato tai kalastajan erityisen suuri kalasaalis. Marras on liian suuri onni yhdelle kannettavaksi.

Martaat ovat myös kuolevien sieluja tai kuolevaisia, pian kuolevia. Marraskesi suojaa, kunnes se kuoriutuu, riisuu paljaaksi, puhdistaa. Verenkierto hidastuu.
Peurojen kruunujen ruusuke sulkeutuu. Verenkierto sarvista tyrehtyy. Sarvet kylmenevät ja peurat pudottavat sarvensa.

Alkaa pesäaika ja kehruukuu (hjul > jul). Kehrääminen on hiljaista, ajanpyörän leppoisaa hurinaa. Kirveet on isketty kantoon, sahat saarnikoukkuun, terät työnnetty nahkaisiin tuppiin, kaikki hyvissä ajoin ennen martaita.

Aurinkopeura vaeltaa sarvettomana metsässä, välillä puiden väleistä pilkahtaen. Aurinkopeura  asettuu pesään talvipäivän seisauksena, josta alkaa kolmen vuorokauden pituinen pesäpäivä, jolloin päivä ei enää aamusta lyhene, eikä vielä pitene.Auringonkehrääjälle marraskuu on ollut hiljaista harmaata. Aurinko on pysytellyt tiiviisti pilviverhon takana.

Marraskuussa Maailmanpankin julkaisema uusi ilmaston lämpenemisen ennuste on + 4C vuosisadan loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa suuria muutoksia: merenpinta nousee, lajien sukupuuttoaallot kiihtyvät, ruokakriisit pahenevat, ilmastopakolaisuus lisääntyy, talousjärjestelmä sortuu - onko luvassa kaaosta ja selviytymiskamppailua lapsillemme? Kyllä, jos ei kyetä toteuttamaan rajuja päästövähennyksiä sekä jatkuvaan kasvuun perustuvan talousjärjestelmän hallittua alasajoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti