29.10.2015

Mistä tunnet sä puulämmittäjän? Parsimisen taide


Mistä tunnet sä puulämmittäjän? Palaneista hihoista. Villatakkien ja - paitojen hihansuiden neulos palaa ja purkaantuu pikkuhiljaa puulämmittäjällä -tai ainakin minulla: vedän vaistomaisesti hihansuut kämmenten suojiksi uuninluukkuja päivittäin avatessa ja pannuja hellalla siirrellessä.
Ei haittaa reiät, sillä hihat voi aina parsia taiten. Olin huolella parsinut tummansinisen lempivillapaitani kyynärpäitä myöten eri värejä sommitellen: oranssia, vihreää, punaista... Lapset olivat tuolloin vielä pieniä. Avuliaalla äidilläni oli perinteenä napata kevään kynnyksellä kaikki villavaatteemme pestäväkseen. Ihanaa - sain puhtoiset villapaidat -ja housut raikkaina takaisin odottamaan talventuloa. Lempivillapaitaani käyttäisin kesän viileinä iltoina nuotiolla, mutta... mutta paitaani oli ilmestynyt uudet hihat, siistit yksiväriset! Voih - äidin tarkoitus oli toki mitä parhain ja kaunein.

Aarteita koulun vintillä


Parsiminen unohtui. Korjauspinossa aikansa odottaneet repaleiset villapaidat päätyivät takaisin käyttöön. Käytin tyynesti lähes loppuunpalaneita pannulappu-hihansuu-villapaitoja, kunnes ymmärsin löytäneeni koulun vintiltä jotain hyvin kaunista ja arvokasta. Koulukotimme on ollut aikaisemmin puusepän verstas, jonka jäljiltä vintti on ollut lasten - ja myös minun - aarreaitta: vaneri-tynnyreittäin erilaisia puisia palikoita, joista saattoi vain arvailla keskeneräisiksi jääneiden esineiden lopullisia muotoja ja käyttötarkoituksia. Karkeiden palikoiden seasta löytyi sorvattuja aihioita ja huolella hiottuja arvoituksellisia puuosia, "ukkeli-nappuloita", puisia nappien ja pyykkipoikien aihioita sekä puisia papiljottirullia. Vinttimme on ollut runsauden sarvi ja ehtymätön materiaalivarasto lasten ammentaa aineksia luomisintoonsa ja leikkeihinsä. Suosittua maailmojen rakennusmateriaalia olivat karkeasti sorvatut ontot tolpat, pohjapuolelta hieman paksummaksi jätetyt tapit, jotka pysyivät hyvin pystyssä.  Näitä "pylväitä" tai "tykin piippuja" oli useampi juuttisäkillinen. Leikkiautojen puupyöriä lojui vintin purujen seassa eri työstö-vaiheisina ja kokoisina. Puupyörien raaka-aihioissa oli reikä keskellä ja isoimmissa pyörissä vielä männynkaarnaa kiekon ympärillä. Yhdessä puupyörämallissa ei ollut lainkaan akselin mentävää reikää, vain sorvattu kolo. Kololliset pyörät olivat enimmäkseen viimeistelemättömiä, mutta seasta löytyi muutama kaunis kuperaksi hiottu kappale, joten ne eivät ollut tehty ainakaan leluauton pyöriksi....

Pyykkipoikien aihioita, joita pitkään luulin lasten leikkipianon koskettimiksi...


Ukkeleita, linnoitusten pylväitä ja sorvattuja ihme-pyöriä.Parsimisen taide


Vintin materiaalivuoristosta taas kerran jotain etsiessäni osui käteeni kauniin pyöreäksi hiottu tolppa, joka ei enää pysynytkään pystyssä. Etsin viimeistellyn pyörän, jossa kolo - ja kas, ne sopivatkin yhteen! Yhdistelmästä syntyi selkeästi sieni, mutta mikä sieni!?

Pian selvisi: parsinsienihän se siinä!


Parsinsienen ontossa jalassa voi säilyttää neuloja - lankaa voi kiertää jalan ympärille. Pyöreäksi hiottu sienen jalkapohja on pehmeä kämmentä vasten. Tämä lähes unohdettu työkalu on varsinkin sukkien parsimisessa todella verraton apu. Sieni työnnetään sukan sisälle ja reikä, joka usein on kantapäässä, vedetään kireälle lakin päälle.


Reikää kannattaa siistiä leikkamalla riekaleet pois. Näin sienen päälle kiristettynä saa parsittua "loimet" tasakireiksi ja kantapään muoto ja koko säilyvät.


..ja  parsitaan, eli poimitaan loimet parsinneulalla vuoroin yli ja ali. Jokainen parsinrivi täytyy parsia kiinni emosukkaan. Parsinneulassa täytyy olla riittävän iso silmä villalangalle ja itse neula ei saisi olla liian pitkä, neulankärki terävänpuoleinen.


Tämä on ristikko-, eli korinpohjaparsintaa. Ehkä olisin voinut parsia loimivaiheen syvemmälle emosukkaan kiinni - tiiviimpi parsinta kestää kantapohjassa paremmin. Parsia voi myös sikin-sokin viistottain.

Parsiminen on mukavaa ja  meditoivaa puuhaa. Parsinsieni mahtuu taskuun - ja parsittavaa löytyy ...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti